Tomáš pracoval pro nadnárodní společnost, ale po těžkém roce, který prožil během pandemie, se rozhodl, že by se jeho kariéra měla ubírat jiným směrem. Půl roku po absolvování bootcampu jsme se s ním sešli, abychom zjistili, kam tato změna vedla a co si z této cesty odnesl.


 

Jaký vypadal tvůj (profesní) život před zahájením bootcampu? 

Před zahájením bootcampu jsem pracoval v logistice a nákupu pro nadnárodní společnost. Dalo by se říct, že tato práce měla všechny klady i zápory běžného kancelářského zaměstnání. Zlomovým bodem pro mě byla pandemie COVIDu, kdy jsem po náročném roce postupně přišel na to, že mě moje každodenní povinnosti příliš nenaplňují. A po zralé úvaze jsem viděl, že se to do budoucna asi ani nezlepší. V podstatě jsem v této kariéře neviděl moc velkou budoucnost.

 

Jaká je tvoje současná pozice a co obnáší?

V současné době pracuji jako procesní designér pro Českou spořitelnu. Konkrétně pracuji na zlepšování funkcionality a uživatelské zkušenosti v oblasti interních aplikací. Zjednodušeně řečeno, interní klienti zadávají požadavky, kde specifikují, co by potřeboval. My následně analyzujeme možnosti a pokud je požadavek realizovatelný, implementujeme ho a provedeme změny v aplikaci.

 

Jak ti bootcamp pomohl ve tvé práci?

Ve své práci se potřebuji umět podívat na skript a porozumět mu. Kromě toho mi pochopení vnitřní logiky skriptu také pomáhá při práci s programovacími jazyky, které jsem nikdy nestudoval. Takže to, co jsem se naučil v bootcampu, je pro mě velmi užitečné.

Navíc mám spoustu příležitostí nejen využít své měkké dovednosti, ale také ukázat, že jsem schopen uvažovat jako vývojář – že dokážu být při práci systematický, trpělivý při hledání možných řešení a podobně.

 

Bylo něco, co tě překvapilo, když jsi dostal svou první práci v IT oboru? 

Ne že bych to nečekal, ale přesto mě překvapilo, kolik času musí člověk strávit “přemýšlením” o tématu spíše než samotným kódováním. Snad 80 % času strávím tím, že si kód načítávám a snažím se porozumět, co která jeho část dělá. Teprve pak můžu provést jakékoli změny.

Další věcí, která mě překvapila, bylo zjištění, kolik lidí se podílí na celém procesu vývoje a údržby aplikací, které jsou nezbytné pro to, aby vše hladce fungovalo. Samozřejmě zde vše záleží i na konkrétní firmě a na tom, jakou práci v ní zastáváte.

 

Co bys odkázal (budoucím) studentům bootcampu? 

Možná to bude znít jako klišé, ale připravte se na těžký boj. Tvrdě na sobě pracujte a posouvejte se dál, protože bootcamp je jen začátek. Musíte se neustále učit a přizpůsobovat. Ale to není špatné. Jen musíte zkrotit své ego. Co na tom, že jste nezkušení! Vždycky můžete požádat ostatní o pomoc. (Moje zkušenost je, že kolegové jsou obvykle docela přístupní.)

Přesto si svou práci dvakrát, případně až třikrát zkontrolujte. A když uděláte chybu, nesnažte se ji skrývat, protože platí, že v prostředí IT nelze nic zamést pod koberec. Dříve nebo později na to někdo přijde. Proto je nejlepší se k chybě přiznat. Ostatně chyby se stávají a učíme se i z nich.