Poptávka po programátorech je v České republice velká. Proč tomu tak je – a co lze udělat pro zaplnění mezer na trhu práce, bylo tématem rozhovoru, který naše zakladatelka Jana Večerková poskytla časopisu Týden v lednu 2020.

Název článku je možná trochu zavádějící, protože programátora nemůžeme udělat z nikoho. Programátora ze sebe udělá student sám tím, že se rozhodne osvojit si nové dovednosti, je zvídavý a věnuje tomu spoustu času a úsilí. 

Naše role je jinde - tím, že vytváříme prostředí pro učení, kde studenti usilují o vynikající výsledky, mají jasnou představu o tom, co si musí nastudovat, aby je dosáhli, a přístup ke zkušeným mentorům, kteří jim v tom mohou pomoci. Rozhodně však věříme, že každý, kdo je odhodlaný, tvrdě na sobě pracuje a je intelektuálně zvídavý, může změnit kariéru a dostat se do IT.

Jana v rozhovoru poukázala na důsledky nedostatku IT zaměstnanců na trh práce v České republice: Například firmy, které nemají dostatek vývojářů, nemohou realizovat nové, inovativní projekty, protože jejich pracovní síla je již plně vytížena. Kromě toho může být náročné motivovat zaměstnance, aby neodcházeli ke konkurenci, kam je láká představa lepší pracovní nabídky.

Důvodem tohoto nedostatku IT pracovníků je skutečnost, že vzdělávací systém neklade na IT dovednosti velký důraz. V důsledku toho si mnoho studentů včas neuvědomí, že práce vývojáře může být příjemná i prospěšná.

Coding Bootcamp Praha se to snaží změnit tím, že učí lidi programovat. Nabízí intenzivní 12týdenní program, který pomůže každému, kdo se chce věnovat kariéře v oblasti vývoje webových aplikacív rozvoji potřebných dovedností. Kariéra v IT je tak na dosah každému, kdo má správné vnitřní nastavení a odhodlání.

 Zjistěte víc o Web Development Bootcampu