Před několika lety nebyl důvod ptát se, jak byste měli studovat: Pokud jste chtěli studovat - například v programátorském bootcampu - neměli jste vlastně na výběr. Nyní se však studium online stalo v mnoha případech stejně validní alternativou. Který ze způsobů studia si tedy vybrat - a jak ho co nejlépe využít?

 

Hybridní studium

Pro naši vlajkovou loď - Web Development Bootcamp - se hybridní režim stal nejoblíbenější volbou studentů. V tomto režimu mohou totiž studovat prezenčně, když to jde, a jindy se zase zúčastnit výuky online, když jim to právě tak lépe vyhovuje. Hlavní výhodou je zde obrovská flexibilita, která umožňuje zohlednit nejen vaši celkovou situaci a preference, ale také vám umožní pružně reagovat na případné nepředvídané okolnosti. V dnešní době se jedná o chytré řešení, které má smysl pro mnohé, ne-li pro všechny.

Toto řešení je také řešením bez zbytečných formalit: Nemusíte nás žádat o povolení studovat online (nebo se k nám připojit osobně) v ten který den. Prostě se dostavíte nebo se přihlásíte. Připojit se k výuce můžete, ať už jste kdekoli.

Jak by se asi dalo očekávat, hybridní forma studia vám pomůže zažít výhody obou světů. Jak jste ale pravděpodobně také uhodli, znamená to, že čas od času pocítíte i nevýhody obou forem studia. Pojďme tedy prozkoumat, jaké jsou tyto výhody i nevýhody:

 

Prezenční studium

Jednou z hlavních výhod prezenčního studia je přímá interakce se spolužáky i s vyučujícími. Ta může mít velmi pozitivní vliv na vaše učení, zejména pokud jste součástí skupiny, která je angažovaná a zvídavá.

V případě skupinové práce může být interakce se spolužáky ve sdíleném fyzickém prostoru velmi obohacující. Pokud je navíc skupina disciplinovaná a respektuje své členy, může vám tímto napomoci k soustředění, což vám umožní neustálý posun vpřed. Cíle, které jste si vytyčili, budou na dosah.

V neposlední řadě můžete při prezenčním studiu využít přestávek k navázání bližších vztahů s ostatními studenty (networking). To může přinést dlouhodobé ovoce - ať už pro vaši profesní kariéru, nebo osobní život.

Prezenční studium má samozřejmě i určité nevýhody: Obvykle vyžaduje dojíždění, což může být časově náročné. Kromě toho si musíte zvyknout na nové prostory, které třeba jsou pocitově poněkud méně osobní než prostředí vašeho domova. A zvláště pokud jste introvert, může na vás interakce ve třídě a neustálá přítomnost ostatních i mimo vyučovacích hodin působit spíš rušivě.

 

Jak vytěžit co nejvíc z prezenčního studia

  • Přijďte na výuku s dostatečným předstihem. To vám pomůže nejen se včas připravit, ale také si třeba dát váš ranní šálek kávy nebo čaje.
  • Plně využijte interakce s vyučujícími a spolužáky ve třídě. Koneckonců osobní komunikace je mnohem efektivnější a osobnější než online formy komunikace.
  • Dělejte si pravidelné přestávky, aby si vaše mysl odpočinula. Při práci na týmovém projektu můžete mít pocit, že na oddych prostě vůbec není čas. Ve skutečnosti vám však pomůže, když si na chvíli protáhnete nohy, odpočinete si a necháte i svou mysl oddechnout.
  • Pokud vám přítomnost lidí nedělá dlouhodobě dobře, dejte si od nich pohov, když to zrovna potřebujete. Nemusíte si dělat výčitky, když během přestávky strávíte nějaký čas o samotě nebo na čerstvém vzduchu.

 

Studium online

V posledních letech se studium online stalo nejen reálnou možností, ale pro některé lidi i preferovanou alternativou. Možná k nim patříte i vy - protože vám umožňuje flexibilnější organizaci času a práci z pohodlí domova.

Existují i další důvody, proč se můžete rozhodnout pro studium online: Třeba pro vás stěhování zrovna nepřipadá v úvahu a dojíždění si nemůžete dovolit kvůli své finanční situaci nebo rodinným poměrům. Případně pro studium upřednostníte klidnější prostředí, protože jste typ člověka, který potřebuje více času na své myšlenky.

V neposlední řadě možná počítáte s tím, že studium online vám pomůže připravit se na povolání, které zahrnuje práci na dálku, jakých je v dnešní době mnoho. Pokud si to dokážete zařídit a zvyknete si na práci se všemi moderními nástroji a platformami, které umožňují studium nebo práci na dálku, tyto zkušenosti vám mohou usnadnit i vaši budoucí kariéru.

Pro někoho bude samozřejmě mnohem těžší zvyknout si na studium online: Někteří lidi čelí třeba problémům  se sebekázní nebo motivací, když zůstanou odkázáni sami na sebe. Pro jiné může být zas problém zabezpečit si dostatečně kvalitní notebook a stabilní připojení k internetu, bez kterých je jen stěží možné studovat online.

 

Jak vytěžit co nejvíc ze studia online

  • Nečekejte s přihlášením do online prostředí do poslední chvíle. Je důležité, abyste se dokázali psychicky přeladit z fáze “odpočinku” na “studium”, proto si na to dopřejte potřebný čas.
  • Vytvořte si prostředí vhodné pro učení. Ať už máte k dispozici samostatný prostor pro studium, nebo ne, vždy můžete to, co máte k dispozici, přeměnit na prostředí, které vám učení usnadní. Zbavte se nepořádku a rušivých elementů. Zamyslete se nad tím, co vám pomáhá, když se učíte - minimalistické uspořádání, pohodlné křeslo, stálý přísun čaje nebo nerušený výhled na oblohu? Ujistěte se, že máte vše, co potřebujete.
  • Pořiďte si druhou obrazovku. Při studiu online druhá obrazovka mění všechno! Umožní vám mít online hodinu spuštěnou na jedné obrazovce a zároveň pracovat na jednotlivých cvičeních na druhé, místo abyste museli pořád přepínat mezi oběma obrazovkami nebo se snažili vměstnat obě na obrazovku notebooku.
  • Mějte zapnutou kameru, když to jde; často komunikujte s instruktory a spolužáky. Tím docílíte to, že vás ostatní budou vnímat jako rovnocennou součást týmu.
  • Dělejte si pravidelné přestávky, abyste předešli únavě očí a ztrátě pozornosti. Celodenní práce s počítačem si může vybrat svou daň, proto myslete na své zdraví a dbejte o něj.

 

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli možnost studia, zde je několik cenných rad:

  • Mějte na paměti jasný cíl. Na začátku si určete svá očekávání a cíle, kterých byste chtěli dosáhnout. To vám pomůže vytrvat po celou dobu kurzu, i když půjde do tuhého.
  • Řekněte si o vysvětlení nebo pomoc, když je potřebujete. Stejně jako jinde ve vzdělávání se i zde očekává, že budete mít otázky. Naši instruktoři vám s nimi rádi pomohou. Nemohou vám však pomoci, pokud se na ně neobrátíte a neřeknete jim, co vám dělá potíže. Proto se v případě pochybností neváhejte zeptat.
  • Buďte disciplinovaní. V závislosti na vaší osobnosti s tímto aspektem můžete, ale nemusíte, mít problém. Zaměřte se na svůj cíl a postupně, krůček za krůčkem, se k němu přiblížíte. Jinak to prostě nejde.
  • Věnujte svůj nejproduktivnější čas náročným úkolům. Může se vám zdát, že děláte větší pokrok, když stihnete spoustu drobných věcí. Ale co ten neoblíbený úkol, kterému se vyhýbáte již týden, dva, nebo měsíc? Naučte se zabývat se i úkoly, které vám zdánlivě nenabízejí nic víc než frustraci. Možná zjistíte, že když je uděláte jako první, dokud je vaše mysl ještě svěží, půjdou udělat snadněji, než byste to čekali. A časem si vybudujete větší psychickou odolnost a získáte přiměřený pocit hrdosti na svou práci.
  • Udržujte v životě zdravou rovnováhu. Ať už studujete, nebo pracujete, dopřejte si čas na odpočinek a zotavení. Vaše tělo a mysl potřebují určitý čas na “údržbu”. Dobře jezte, pijte hodně tekutin a vytvořte si vyhovující spánkový režim. Nezapomeňte se věnovat nějaké formě cvičení, abyste své tělo udrželi v dobré kondici. (To pomáhá i vaší duševní pohodě!) A neochuzujte se o věci, které máte rádi - věnujte čas přátelům nebo rodině, začtěte se do knížky nebo se podívejte na film, věnujte se zahradničení nebo cosplayi. Dělejte to, co máte rádi, abyste měli energii dotáhnout věci do konce!